Thursday, June 23, 2011

Terkenang masa dulu







okeh.. dulu-dulu sapa pi sekolah ja mesti akan gunakan beg hijau nih kan... hehehehe.. penuh buku teks!
















lagi.... kalau sapa-sapa demam ja.. mesti mak suruh ayahanda kita pi beli menatang nih... rasanya macam oren sikit.. tapi time tu la.. memang susah betoi nak makan ubat masa kecik-kecik...jenuh 'pelekoh'.... pengalaman aku dulu.. mak aku terpaksa hancurkan dulu.. then baru campoq ayaq suam kasi minum... hahahahahaha...










bagi mat-mat rock era 80'an.. kalau tadak kasut jenih nih memang tak rock la... brand apa tau... tu dia... ALIPH oiii... mahai tuuuu....


klau dh ada kasut tu mesti layan lagu2 ni....huhuhu..














hgpa mesti igt iklan ni.....















zaman la ni agak-agak ada lagi tak dapoq minyak gaih (minyak tanah) hehehe .. sumbu dia sempoi dok ada... hahahaha..
















Senario awal pagi masa nak pergi sekolah dulu. Betapa byknya pengorbanan emak kita nak besarkan kita.















ada... aku takdak benda alah nih.. tapi kawan aku ada.. dia kasi pinjam .. tapi bila dah rosak la.. hampeh!















dulu2 xdak la LCD.....tgk TV mcmni jaaa...















bila time knduri kawin..mlm2 layan video ni la....















dulu-dulu kalau pi library.. mesti cari buku penyiasatan.. kawan aku dalam biodata dia dulu siap nak jadi penyiasat persendirian... konon-konon terlalu obses cerita penyiasatan 5 sekawan nih... so buku dibawah menjadi pilihan utama bacaan hujung minggu...

















dulu2 xdak paintball....just men menatang ni jaaaaa...sendiri bikin ooo














yg best bila time terjun BAN ( tali air @ sungai)....













perasan tak dulu-dulu benda alah nih... kalau ada orang penerangan mai rumah saja.. mesti mak kita pi cari tunjuk kat pegawai tu... hehehe... nak guna TV pun ada lesen wooooooo... hahahaha.. sekali pikiaq lawak gak.. setahun $24.00 (RM 24) .. kebanyakan rumah pada masa tu siap frame lagi....
















dulu 2 hnset xdak ..bkn mcm budak2 la ni...hnset 1org satu..tp kita men yg ni jer....

















balik ja sekolah.. kompom singgah kedai.. hahaha.. TIKAM... oooo TIKAM... ada luck dapat seringgit... modai sekupang ja... selalunya tak penah kena pon...


















sapa yang ada benda ni pd zaman tu mmg org berada laa..

















subjek yang paling aku minat masa darjah 5 dulu ni..sebab tu aku tak hantar buku teks ni..sebab aku minat sangat..

Tuesday, June 14, 2011

Tajupakalee

Lepas habis presentation kat kelas tadi perot gua jadi lapar tak tentu arah. Terus gua 'drop-by' kat sebuah kedai jual roti canai berhampiran kelas. Pelayan kedai roti canai yang berbangsa mamak ambil order gua berupa roti canai 2 keping banjir dan kopi 'o' ais.



Selesai urusan nafkah perot, gua ternampak satu dua kutu main laptop dari tadi, gua syak kedai mamak ni ada menyediakan perkhidmatan wifi secara free. Sebagai customer, gua rasa ada hak untuk guna wifi kedai roti canai tersebut secara free juga. Laptop di start-up dan wifi di carik. Tetiba laptop gua prompt

satu window tanya password..



"Dey mamak, sini kejap" Gua memanggil mamak dan melambai tangan cara macam nak tanya soklah susah-susah kat lecturer dalam kelas.



"Yes boss?"



"Sini wifi aper dia punya password?"



"Ooo fast-wood kalu, manyak shinang.. boss masuk sana wifi...sudah ka?" pelayan kedai roti canai mengarahkan gua masuk wifi sampai ada prompt window mintak password.



"Ok mamak, sekarang you bagi apa password"



"Ok boss amik ni arr... saya cakap satu kali boss terus tulis sana...dia punya fast-wood 'tajupakalee'" Style mamak tu bagi password kat gua macam nak bagi dadah, siap cakap slow kat tepi telinga.



Gua pun cekal menaip di ruangan password 'tajupakalee' dalam hati bercakap jugak "Giler susah password mamak ni... tinggi bahasa digunakan. Lantas gua tekan 'OK'



Ting..tong.. laptop canggih gua prompt lagi window tulis 'Password error!'. Hati gua dah start panas, mentang-mentang gua makan roti canai ajer 2 keping, takkan password pun tak leh nak bagi. Terus gua memanggil balik mamak tadi yang tengah sibuk amik order kat meja depan pulak.



"Dey tambi, betol ke you punya password. Tak boleh lah!!! main-main lah you!"



"Butol lah boss, sini tempat fast-wood musti 'tajupakalee'. Tak boleh tukar"



"You tengok sini saya tulis arrr 'tajupakalee', sekarang saya tekan 'OK'.. haa you tengok salah lagi" Gua tengok mata mamak tu tepat2 sebagai tanda marah, mamak tengok mata gua sambil geleng kepala.



"Boss, lain kali saya cakap satu kali you dengar baik-baik.. saya sudah cakap itu fastwood 'tajupakalee' you dengar arrr 'tajupakalee' dia punya tulis ini macam'taju, taju, taju, taju'. You ada sekolah ka?" Celaka betol mamak ni, boleh tahan ******* ayat dia.



Gua terus tekan butang 'shutdown' sambil cakap "tak per lah mamak, lain kali lah gua datang pakai lu punya wifi. Lain kali sebut betul-betul 'tujuh empat kali' boleh tak?"

Auto Audio Show @ Uptown Alam Jaya

video